Ouderbijdrage vrijwillig? Zo voelt het niet

2015ouderbijdrage

Ouderbijdrage vrijwillig? Zo voelt het niet

Redactie VROUW

De SP vindt dat het uit de hand loopt met de vrijwillige ouderbijdrage. Ondanks regels die deze vrijwillige bijdrage aan banden leggen, gaat het in de praktijk vaak mis. Ouders voelen zich vaak verplicht om dit geld aan de school van hun kind te betalen, terwijl de bedragen soms de spuigaten uit kunnen lopen.

De bijdrage van ouders kan soms oplopen tot een bedrag van 500 euro, meldt Metronieuws.nl. Ouders die dit niet kunnen betalen voelen zich vaak gedwongen om toch over de brug te komen. SP vindt dat er maatregelen genomen moeten worden en wil daarom dat de vrijwillige bijdrage niet meer dan 50 euro mag zijn.

Extra geld

De ouderbijdrage wordt vaak gebruikt om schoolreisje, bezoek aan een museum of kerstviering te bekostigen. Meestal wordt aan de ouders een bijdrage tussen de 40 en 50 euro per jaar per kind gevraagd. Maar volgens een inventarisatie van de SP zijn er uitschieters van meer dan 500 euro mogelijk. Bovendien wordt er soms ook extra geld gevraagd voor bijvoorbeeld schoolzwemmen of een uitje naar de schaatsbaan, terwijl dit eigenlijk niet mag.

Vrijwillige ouderbijdrage niet zo vrijwillig

Dwang

Ouders voelen zich gedwongen om het geld te betalen, want als ze niet betalen dan ā€¯kan hun kind niet meedoen met allerlei schoolactiviteitenā€¯, zegt SP-Kamerlid Tjitske Siderius.

Wat als je niet kunt betalen?

Uit onderzoek in opdracht van de SP blijkt dat 23 procent van de ouders de ouderbijdrage niet betaalt, 17 procent leent geld van anderen om de bijdrage te kunnen bekostigen. Een andere 17 procent ontvangt geld van een maatschappelijke organisatie. 16 procent betaalt slechts een deel van de ouderbijdrage. 27 procent zegt het anders op te lossen als ze de ouderbijdrage niet kunnen betalen